REX online portál Navigace

Centrum bezpečí - Našim cílem je poskytnout Vám bezpečnější a jednodušší život


Zpět na z našeho blogu

Test zámků na kolo

Jak nejlépe zabezpečit kolo proti krádeži? Je složité moderní zámky překonat? Jaké vůbec existují druhy zámků na kolo a jaké mají výhody a nevýhody? To si ukážeme v našem krátkém testu.


Zámek je nejběžnějším způsobem zabezpečení kola proti krádeži. Zámky lze rozdělit na následující druhy:

  • Lankové zámky
  • Řetězové zámky
  • U-zámky
  • Skládací zámky

Lankové zámky jsou sice lehké a skladné, ale nelze je doporučit kvůli velmi snadnému překonání pomocí pákových kleští.

Řetězové zámky jsou obecně odolnější proti násilnému překonání. Jejich nevýhodou je ale vysoká hmotnost, hodí se proto spíše pro uzamčení kola na delší dobu např. ve sklepě nebo v kolárně. Na videu můžeme vidět zámek od jedné z nejlepších firem na trhu – Abus. Bohužel i tak se povedlo během chvilky zámek překonat pomocí šperháku.

U zámky jsou považovány za nejbezpečenější. Jejich nevýhodou je značná neskladnost. Používají se proto zejména na městská kola, kde se uchytí pomocí speciálního držáku přímo na rám.  Na videu můžeme vidět, že pro přeštípnutí byly potřeba speciální hydraulické nůžky. S nimi byla desktrukce otázkou chvilky, i když se jednalo o renomovaný zámek Kryptonite.

Skládací zámky, jak název napovídá, jsou oblíbené zejména z důvodu jejich skladnosti. Určitou nevýhodou je stejně jako u řetezových zámků vyšší hmotnost. I když jsou považovány za velmi bezpečné, na následujícím videu můžeme vidět jejich snadnou destrukci pomocí sekáče na matice (nástroj, který se používá pro odstranění zarezlých šroubů).

Jak vidíte i kvalitní zámky lze překonat…

Proto doporučujeme kombinovat zámek od renomované firmy s naším GPS zabezpečením kola proti krádeži REXbike. Hned jak zloděj začne zámek překonávat, aktivuje pohybový sensor a Vy dostanete upozornění na mobil. Díky tomu můžete krádeži zabránit.




Kontaktní formulář

Chyba: Kontaktní formulář nebyl nalezen.