REX online portál Navigace

Centrum bezpečí - Našim cílem je poskytnout Vám bezpečnější a jednodušší život


Zpět na z našeho blogu

Lokalizace mobilu podle čísla

Je možné lokalizovat a najít mobilní telefon podle čísla? Je něco takového vůbec technicky proveditelné? Možná Vás překvapí, že ano.


Jak se zjišťuje poloha mobilního telefonu?

Operátoři znají polohu všech mobilních telefonů podle jejich přihlášení k vysílačům mobilního signálu. Díky tomu mohou přenášet hovory a SMS. Tato data jsou samozřejmě soukromá, neukládají se (tzn. není možné zobrazit historii poloh mobilu) a přístup k nim mohou získat pouze státní složky na základě rozhodnutí soudu, což je složitý proces. Jedinou výjimkou je volání na tísňové linky (155, 158, 150, 112). Pokud hrozí nebezpečí z prodlení, je možné lokalizovat mobilní telefon podle čísla okamžitě.

V USA je situace jiná

Několikrát se zde opakoval skandál, kdy mobilní operátoři prodávali data o pohybu mobilních telefonů svých zákazníků i firmám, které s nimi dále nakládaly pochybně. V USA mají totiž možnost lokalizovat mobilní telefony i soukromé firmy zabývající se například úvěrovým rizikem. Sice pouze se souhlasem zákazníka, který si např. bere půjčku, ale podle redaktorů serveru Motherboard data často končí na černém trhu. Byli totiž schopni zjistit polohu mobilního telefonu pouze podle čísla od zaměstnance společnosti zabývající si vymáháním pohledávek (v angličtině Bail Bond Company) a stálo je to pouze 300 USD (v přepočtu necelých 7000 Kč). Toto nám přijde jako neomluvitelný zásah do soukromí uživatelů, který navíc může být i značně nebezpečný. Představte si, že by kdokoliv mohl sledovat polohu Vašeho mobilu jenom podle čísla. Navíc bez jakéhokoliv povolení nebo nutnosti prokázat svoji identitu či záměr.

V ČR je možné sledování polohy telefonu pouze jeho vlastníkem a tato služba je dostupná jen u SIM karet operátora T-Mobile. Služba lokalizace mobilního telefonu se nejčastěji používá pro zajištění bezpečí starších a handicapovaných osob, zaměstnanců při pohybu v terénu nebo dětí.  Kromě aktuální polohy mobilu v mapě každých 5 min, umožňuje i zobrazení historie pohybu. Více můžete najít na stránce GSM sledování mobilu.




Kontaktní formulář

Chyba: Kontaktní formulář nebyl nalezen.