REX online portál Navigace

Centrum bezpečí - Našim cílem je poskytnout Vám bezpečnější a jednodušší život


Zpět na z našeho blogu

Používají zloději uspávací plyn pro vykrádání karavanů?

Rodinná dovolená se změnila v peklo. Unaveni po dlouhé cestě se rozhodli si odpočinout na parkovišti ve francouzském Cannes. Ráno je ale čekal šok! Probudili s kompletně vykradeným karavanem.


Mnoho z nás slyšelo podobnou historku. Známí byli na dovolené ve Francii (méně často pak Španělsku nebo Portugalsku), večer přijeli unavení na parkoviště a ráno se probudili s úplně vykradeným karavanem. Všechny peníze, doklady i elektronika byly pryč. Karavan byl kompletně vybílený. Jak je ale možné, že je nevzbudil žádný hluk? Jediné možné vysvětlení je, že na ně vykradači použili narkotizační plyn.

Koho by taková historka nevystrašila? V novinách (zejména bulvárních) se objevují i jiné verze, kde jsou za pomoci uspávacího plynu vykradeny kamiony převážející drahé zboží. A právě díky tomuto strachu začali různí výrobci nabízet detektory uspávacích plynů (nazývané též detektor narkotizačních plynů).

Magický uspávací plyn neexistuje

Tato městská legenda už koluje slušnou řádku let a již v roce 2014 se k těmto případům vyjádřila britská Royal College of Anaesthetists (Královská univerzita anesteziologie): „I přes rostoucí počet zpráv o lidech, kteří se stali obětí uspávacího plynu při přespávání v karavanu nebo kamionu, Univerzita zastává názor, že se jedná o mýtus. Je důležité si uvědomit, že celková anestezie je velmi nebezpečná a provádí ji pouze omezený počet specializovaných lékařů. Anestetika se musí dávkovat velmi přesně podle hmotnosti daného člověka. Pokud by uspaní pacienti byli necháni bez dozoru, velmi pravděpodobně by došlo k jejich úmrtí následkem nedostatku kyslíku nebo zapadnutím jazyka. Navíc pokud by existovalo bezpečné, silné a levné anestetikum bez zápachu, které by bylo snadno dostupné pro zloděje, velmi pravděpodobně by se též využívalo v moderní medicíně.“ Celý text je v anglickém jazyce k dispozici na www.rcoa.ac.uk

Vyjádření České lékařské komory

Po četných komentářích na sociálních sítích jsme požádali o vyjádření Českou lékařskou komoru. MUDr. Michal Sojka nám k problematice řekl následující: „V současnosti používaná anestetika musí být dávkována velmi přesně podle hmotnosti pacienta. Jejich rozprášení do uzavřených prostor typu karavanu, kabiny nákladního vozu nebo stanu s cílem uspat osoby v nich pobývající, je tedy téměř nemožné. Nejspíše by vůbec nedošlo k jejich uspání nebo naopak by mohlo dojít k předávkování a smrti. Dle mého odborného názoru se s největší pravděpodobností jedná o takzvanou městskou legendu.“

Jak je tedy možné, že cestovatele zloději nevzbudili? Odpověď je nasnadě. Stalo se Vám někdy, že jste prospali velmi hlasitou bouřku, o které všichni druhý den mluvili? Nebo povedlo se Vám někdy vklouznout do postele k partnerovi, aniž byste ho vzbudili? Pokud jsou navíc lidé unaveni po dlouhé cestě, není úplně jednoduché je vzbudit. Zejména, když zkušený zloděj pouze potichu vezme telefon a peněženku ze stolu.

Jak zabezpečit karavan proti vykradení?

Proti vykradení Vašeho karavanu doporučujeme kvalitní elektronické zabezpečení s detektory otevření dveří a oken, které Vás nejenom vzbudí hlasitým alarmem v případě pokusu o vykradení v noci, ale ochrání Váš karavan, i když v něm zrovna nebudete.

Nezávazná poptávka zabezpečení karavanu




Nezávazná poptávka
Zabezpečení karavanu

Stačí, když nám uvedete e-mail nebo telefon a my se Vám co nejdříve ozveme.

Do zprávy můžete napsat přesnější požadavky (jako např. typ karavanu).

Chyba: Kontaktní formulář nebyl nalezen.