REX online portál Navigace

Centrum bezpečí - Našim cílem je poskytnout Vám bezpečnější a jednodušší život


Zpět na z našeho blogu

GPS Rollover - Přestane GPS sledování v dubnu fungovat?

Možná jste se již někde dočetli, že v dubnu přestanou fungovat některé GPS přijímače. Hrozí tedy, že přestane fungovat služba sledování REX? Pokud jste zařízení kupovali přímo od nás v posledních 4 letech, pak se nemáte čeho bát.


Nejprve krátce a srozumitelně, co se stane v noci ze 6. na 7. dubna 2019. Technici, kteří vymýšleli GPS, zavedli pro určování času mimo jiné číslo týdne. Čítač týdnů je ale jen 10 bitový a tak již mnozí z vás dopočetli, že může počítat jen do 1023 a pak takzvaně přeteče, tedy nastane opět týden číslo 0. Tato situace (označovaná jako GPS Week Number Rollover 2019) nastane 7.4.2019. Co se stane reálně v daném GPS přijímači, záleží na tom, jak prozíraví byli jeho konstruktéři.

Možností je několik:

  1. V ideálním případě vše poběží, jak má.
  2. V horším případě bude jednotka udávat správnou polohu, ale špatný čas.
  3. V nejhorším nebude jednotka udávat polohu vůbec.

A aby to nebylo tak jednoduché, tak k problému může dojít nejen přesně 7.4.2019, ale i později (záleží na tom, jak problém designéři daného zařízení řeší).

Díky kontrole jsme na GPS rollover připraveni

Vzhledem k tomu, že systém REX pro lokalizaci vozidel, osob i věcí již funguje opravdu dlouho (blížíme se k 20 letům) a v systému jsme používali mnoho různých GPS jednotek (některé jsou v použití již déle než 15 let), není úplně snadné u všech předpovědět, co se stane. Vyžádali jsme si tedy vyjádření výrobců a nejpoužívanější jednotky jsme pro jistotu přímo vyzkoušeli na katedře radioelektroniky ČVUT FEL na GNSS simulátoru (zjednodušeně řečeno simulátor GPS signálu).

Jednotky REXlink (vozidlové i osobní) dodávané v posledních 4 letech budou fungovat zcela beze změny. U starších zařízení (Uniloc, Basic, REXlink Mini a Zee) budou přijata taková opatření, která by měla problémy eliminovat a ani u nich byste neměli zaznamenat výpadek. Lokátory Level a alarmy Jablotron budou podle oficiálního vyjádření výrobců také bez problémů.

V systému se nám ještě v minimálních počtech vyskytují stará zařízení, která již nemáme možnost testovat. Pokud byste tedy po 7.4.2019 zaznamenali výpadek poloh, obraťte se prosím obratem na naši technickou podporu. Nejlépe e-mailem na podpora@rex.eu

Tímto bych chtěl poděkovat prof. Vejražkovi a Ing. Svatoňovi z katedry radioelektroniky ČVUT FEL za možnost testování GPS jednotek v jejich laboratoři a také za možnost podívat se po letech na svou alma mater.

Ing. Petr Dudáček, CEO




Kontaktní formulář

Chyba: Kontaktní formulář nebyl nalezen.